Als je een huis gaat kopen heb je meestal een hypotheek nodig. Deze hypotheek wordt in diverse vormen aangeboden.

Om de ideale vorm te vinden, is goed advies van belang. Je wilt immers zowel nu als straks je hypotheek kunnen blijven betalen, zonder dat de maandlasten onbetaalbaar zijn.

In dit hypotheekadvies wordt gekeken naar jouw financiële situatie en die van jouw eventuele partner. Op basis hiervan wordt maatwerk advies geleverd waarbij arbeidsongeschiktheid, scheiding, maar ook het risicoprofiel van de hypotheek aan de orde komen.

Zaken als een starterslening en/of nationale hypotheek garantie (NHG) zullen ook aan bod komen.

Bij het door ons geleverd advies worden de diverse vormen besproken en wordt bemiddeld met de door jouw gekozen bank of verzekeraar bij de aanvraag van de hypotheek.

Ook voor mensen die een bestaande hypotheek hebben, kan hypotheekadvies interessant zijn, om te zien of oversluiten dan wel rentemiddeling mogelijkheden zijn.

 • Wat is rentemiddeling?

  Als jouw huidige vaste hypotheekrente hoger is dan de actuele hypotheekrente, kan je via rentemiddeling een verlaging krijgen.

   

  Normaal bij een rentewijziging binnen de rentevaste periode betaal je een boete. Bij rentemiddeling wordt deze boete echter verwerkt in het nieuwe rente percentage. Voorwaarde is wel dat looptijd voor nieuwe rentevaste periode, die ingaat na de rentemiddeling, langer is dan de resterende rentevaste periode.

   

  Een voorbeeld: je betaalt nu 5% rente en de huidige rente is slechts 3%. Er is dus ruimte voor een verlaging van 2%. Hiervoor betaal je vaak een boete. Deze boete wordt in het nieuwe rentetarief meegenomen, zodat je voor nieuwe vaste looptijd een rente betaalt van bijvoorbeeld 4%.

   

  Zaak is wel om te berekenen of rentemiddeling interessant is door het verlengen van de vaste renteperiode.

 • Wat is een NHG (nationale hypotheek garantie)?

  De NHG (nationale hypotheek garantie) is van toepassing op sommige hypotheken. Deze garantie zorgt ervoor, dat bij diverse situaties waarin de woning noodgedwongen verkocht moet worden, er een vangnet is voor een eventuele restschuld.

  Indien jouw hypotheek met NHG wordt afgesloten, zorgt dit vaak voor een lagere rente en dus lagere maandlasten.

  Wel zijn er grenzen waaraan een hypotheek moet voldoen om voor een NHG in aanmerking te komen. Zo mag de maximale hypotheek niet meer bedragen dan € 245.000. Dit is inclusief alle bijkomende kosten.

 • Is oversluiten van mijn hypotheek interessant?

  Een hypotheek ga je voor langere tijd aan. In die periode varieert de rente die de kredietverstrekker vraagt voor een hypothecaire lening. Om veranderingen in jouw nadeel in deze rente tegen te gaan, kan je de rente voor langere periode vastleggen. Echter, soms leg je de rente voor langere periode vast, maar is de situatie dusdanig gedaald dat je hem liever opnieuw vastlegt bij een andere kredietverstrekker. Dit opnieuw vastleggen van jouw hypotheek bij een andere kredietverstrekker heet oversluiten. Op deze manier kan je vaak je maandlasten drukken.

  Jouw huidige kredietverstrekker kan bij oversluiten een boete opleggen. De vraag is dan altijd of de boete opweegt tegen het rentevoordeel bij je nieuwe kredietverstrekker.

  Wil je weten of oversluiten van jouw hypotheek op dit moment interessant is, neem dan contact op met Rongen financieel advies. Je krijgt advies over de mogelijkheden om de kosten van je eigen hypotheek misschien te drukken, dan wel de kosten te drukken middels oversluiten.