Iedereen in Nederland woont in een woning. Of het nu een koop- of huurwoning is, een appartement of huis, een dak boven het hoofd is voor iedereen van belang. Het bewonen van een koop- of huurwoning brengt in het algemeen maandelijkse lasten met zich mee. Daarnaast is het bezit van een woning meestal een stukje vermogen in termen van overwaarde.

De bekostiging van een woning wordt door de overheid gefinancierd, het bezit of bewonen van een woning belast. Hypotheekrente aftrek en huursubsidie zijn vormen van financiering vanuit de overheid, het eigen woning forfait, onroerende zaak belasting en overdrachtsbelasting zijn vormen van belasting op de woning. Deze maandelijkse lasten en fiscale consequenties zijn van belang voor de financiële planning nu en later.

Daarnaast, als straks na je pensioen je inkomen lager is, kan het zijn dat je niet aan je maandlasten kunt voldoen.

Tenslotte, je opgebouwde vermogen dat in je woning zit, kan dienen als spaarpot voor je pensioen, maar, hiertoe moet je wel de woning verkopen en dit vermogen realiseren.

In de planning wordt gekeken naar de betaalbaarheid van de woning, nu en straks, maar ook naar de situatie als er gekozen wordt om na pensioen eventueel goedkoper te gaan wonen. Bij kopen van een woning is dus het maken van een financiële planning een verstandige beslissing.

Rongen Financieel Advies kan je een helder beeld geven of je woning nu betaalbaar is en hoe je stappen moet zetten om de woning straks betaalbaar te houden.